Portable Route Manager

on Wednesday, January 21, 2009

Image Hosted by ImageShack.us

Portable Route Manager (Türkiye Karayolları Haritası) | 6.1 MB.

Image Hosted by ImageShack.us
İl ve ilçeler arasındaki mesafeleri hesaplamak için yararlanabileceğiniz oldukça kullanışlı bir program.
Not: Harita normal görünüm modunda iken sadece belli şehirleri görürsünüz. "Yaklaş" düğmesine tıkladığınızda tüm diğer illeri ve ilçeleri görünür kılabiliyorsunuz.
Program üzerinde haritayı siyasi, fiziki yada bölgeler haritası olarak da görebilirsiniz.

1- Kısayol Tuşları
Cursor tuşu
Üzerine geldiğiniz herhangi bir noktaya yada boşluğa tıkladığınızda, tıkladığınız noktanın kuzey, güney olarak derece, dakika, saniye cinsinden koordinatını verir.
Ayrıca harita üzerinde sizin noktaladığınız bir bilgi var ise, o bilginin üzerine geldiğinizde bilginin hangi katmanda yer aldığını, adını ve açıklama bilgilerini gösterir.
Yaklaş Tuşu:
Üzerine tıkladığınız noktada haritayı yakınlaştırır, (Harita belli bir ölçeğe kadar yakınlaştıkça üzerindeki bilgiler artmaya başlar)
Uzaklaş
Üzerine tıkladığınız noktada haritayı uzaklaştırır, (Harita belli bir ölçeğe kadar uzaklaştıkça üzerindeki bilgiler azalmaya başlar)
Seçili Alana Yaklaş
Harita üzerinde mouse’un sol tuşuna basılı tutarak oluşturduğunuz çerçeve kadar olan alanı ekrana yaklaştırır
Tam Ekran
Harita üzerinde yapılan tüm yaklaşmaları ve uzaklaşmaları iptal ederek haritanın tamamını tek seferde ekrana sığdırır (Harita programın ilk açılışındaki ölçeğe döner)
Gez Tuşu
Mouse’un sol tuşuna basılı tutarak haritayı dilediğiniz gibi sağa, sola, yukarı, aşağıya veya çaprazlama kaydırmaya yarar
Adres Arama
Üzerine boşluğa aradığınız il, ilçe yada bucağın adını yazdığınızda aşağıdaki listede yazdığınız yerin adı yada varsa aynı isimle başlayan diğer alternatifleri belirir. Altta listede oluşan isimleri çift tıkladığınızda o isimin olduğu böle otomatik olarak ekrana gelir. İsimin üzerine bir kere bastıktan sonra “Rota formuna ekle” butonuna basarsanız haritada o bölgeye bir nokta konulur ve en kısa yol menüsünü açtığınızda rotayı hesaplamak için bu nokta otomatik olarak hazır hale gelmiştir. Gitmek istediğiniz iki nokta arasının isimleri önce buradan girip sırayla rota formuna ekleyip, daha sonra en kısa yol menüsünden hazır halde hesaplatabilirsiniz. İkiden fazla nokta seçtiğinizde program noktaları numaralandırarak seçme sıranıza göre hesaplayacaktır.
En Kısa Yol
En kısa yolu hesaplamaya yarayan bu menü üzerinden nokta seç kısmını kullanarak ekrandan gitmek istediğiniz herhangi iki yada daha fazla noktayı seçebilir, yada adres arama menüsünden seçtiğiniz hazır noktaları burada listede görerek direk hesapla butonuna tıklayarak sonucu km kısmından aşağıda “Total Cost” yazan yerden okuyabilirsiniz.
Hesapladığınız rota bilgisi harita üzerinde mavi kalın bir çizgi ile belirecektir, temizle butonuna bastığınızda ekranda gözüken tüm rotalar hem ekrandan hemde listeden silinecektir.
Harita üzerinde en kısa yolu hesaplamak için nokta seçerken, eğer tıkladığınız nokta bir yola denk gelmiyor ise, program tıkladığınız noktayı otomatik olarak tıkladığınız noktaya en yakın yolun üzerine atacaktır.
Temizle
Harita üzerindeki rotaların hepsini silmeye yarar

2- Menüler
Dosya
Dosya menüsü altında üç seçenek bulunmaktadır, kullanıcı katmanlarından daha önce kaydetmiş olduğunuz nokta bilgisini açabilir, yada yeni girmiş olduğunuz bilgileri kayıt edebilirsiniz. Bitmap kaydet menüsü ile, o an ekranda gördüğünüz harita bilgisini bitmap olarak bilgisayarınıza kayıt edebilirsiniz, çıkış menüsü ilede programı kapatabilirsiniz.
Düzen
Düzen menüsü altından adres aramaya, ekran menüsü ile haritaya yakınlaşıp uzaklaşma fonksyonlarına ulaşabilirsiniz, Harita biçimi menüsü haritanın zeminini siyasi, fiziki yada bölgeler haritası haline çevirmenize yarar. Gez menüsü haritayı sağa, sola, yukarı, aşağı rahatça kaydırabilmeniz içindir, Tazele menüsünü tıkladığınızda ekran görüntüsü yenilenecektir.
Kullanıcı Katmanları:
Bu menü üzerinde harita üzerine noktalama yapmanıza ve bu noktalamaları düzenlemenize yarayan seçenekler vardır.
Katman Yarat/Ayarlar menüsü:
Programda harita üzerine bir nokta koyabilmek için önce noktanın gireceği grubu yaratmanız gerekmektedir, Grup listesi yazan yerdeki boşluğa gelip mouse’un sağ tuşuna tıklayıp yeni grup oluştur seçeneğini seçip gruba bir isim vermek gerekmektedir. Özellikler kısmından grubun noktalama işaretini, büyüklüğünü ve yazı rengini seçebilirsiniz.
Daha sonra Yeni Kayıt seçeneğini tıkladığınızda karşınıza nokta girişi menüsü çıkacaktır.
Daha önceden oluşturduğunuz grup yada gruplardan birini katman seç menüsünden seçip
Bu grubun altına isim açıklama girerek noktayı koyabilirsiniz, biliyorsanız noktanın koordinatlarını girebilir, yada haritadan al diyerek harita üzerinde noktayı koyacağınız yeri tıklayarak koordinatlarını alabilirsiniz.
Kayıt düzenle menüsü ilede, oluşturduğunuz bu noktanın adını yada açıklama bilgilerini değiştirebilirsiniz.
Rota
Rota menüsünden En Kısa Yola yani rota hesaplama modülüne ulaşabilirsiniz.